V torek, 31.5.2022, smo učenci 6.,7. in 9. razreda odšli na naravoslovni dan na Lisco.

Gospod Ciril nam je najprej povedal nekaj osnovnih informacij o Tončkovem domu, nato pa smo odšli na zmajevsko vzletišče. Pogovarjali smo se o gozdnatosti Slovenije in spoznali, da pri nas raste kar 71 različnih drevesnih vrst ter da so številni kraji dobili imena po drevesih. Odšli smo do 100 let stare bukve in spoznali prav posebno drevo mokovec, ki raste po celotnem vrhu Lisce.

Nato smo odšli na zahodno stran Lisce, kjer smo videli klopco zaljubljenih. Vodiči so nam povedali več zgodb o Ajdih, škrjančkih ter legendo o Lovrencu.

Z gospo Karmen smo  proučevali rastline, ki rastejo na travnikih, ter tako spoznali  biotsko raznovrstnost. Ogledali smo si rastline, ki so značilne samo za to okolje – endemite –  in zbirke hroščev, vešč in metuljev. Gospod Alen pa nam je povedal zgodbo o murnu in mravlji, nato pa nam je še zapel in zaigral na kitaro.

Pot smo nadaljevali do samega vrha Lisce, kjer nam je gospod Ciril s pomočjo smerokaza pokazal okoliške hribe. Ogledali smo si meteorološko postajo ter se poučili o vetrovih, ki pihajo na Lisci.

Po poti do Tončkovega doma smo odšli še do gozdnega roba, kjer smo spoznali »gozdni internet«, ponovili znanje o fotosintezi in vrste dreves, značilne za Lisco. Nazadnje smo se ustavili še pred Jurkovo kočo, kjer so nam vodiči odigrali prizor iz knjige Moje dogodivščine avtorja Blaža Jurka, po katerem se koča tudi imenuje.

Dan je bil zanimiv, saj smo se naučili in izvedeli veliko novega.

Naravoslovni dan je potekal v okviru projekta Občina Sevnica na Lisci, ki za osnovnošolske otroke organizira naravoslovne dni na temo nesnovne dediščine in je del projekta Centri interpretacije zavarovanih območij, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.   

                                                                                                                                                         Olga Lužar

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)