Danes, 11.5.2017, smo se učenci in koordinatorka na OŠ Blanca, nagrajeni na državnem nivoju natečaja Evropa v šoli,  udeležili zaključne prireditve v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani. Ogledali smo si razstavo nagrajenih likovnih izdelkov, slišali pesmi in sestavke nagrajenih literarnih izdelkov, zanimali pa so nas tudi nagrajeni video filmi. Imeli smo se lepo, s pesmijo nas je razveselil tudi raper Nipke. Ponosni smo, da smo dosegli tako visoke rezultate.

Letošnji nagrajenci naše šole: literarni izdelki: Liza Strnad (mentorica Tatjana Arčon), Eva Županc  in Bernarda Krošelj (mentorica Nina Grabenšek Kadilnik)  ; likovni izdelki: Anja Bobnič, Anika Teraž in Nejc Grilc (mentorica Nataša Himmelreich), film: Tajda Perc, Tilen Kolar in Žana Žniderič (mentorica Ksenija Juh). Bravo!

Takole je Bernarda razmišljala o svetu, v katerem želi živeti…

TA SVET

 

Ta svet je poln laži,

zamer, nasilja in

hudobnih ljudi.

želim, da otrok se ne boji,

da mamo za roko brezskrbno drži.

želim, da vse to se spremeni.

 

A kaj, kaj naj jaz naredim,

da svet boljši bo?

Že vem, že vem.

Lahko se odpovem

slabim stvarem

in sem v zgled

drugim ljudem.

 

Bernarda Krošelj

Eva pa takole…

Svet v katerem želim živeti

 

Svet resnično  ni takšen v katerem si človek želi živeti. Vendar vsi ljudje moramo vedeti, da ga lahko spremenimo le tisti, ki v njem  živimo. Vse bi lahko spremenili le skupaj,  kajti samo jaz sama ne morem storiti veliko. Vendar, če bi si vsak  iskreno odgovoril na vprašanja in razmislil o odgovorih,  bi bil svet lepši. In katera so ta vprašanja? Globoko poglejte v svoje srce in se zavedajte  svojih napak, nato pa se potrudite jih izboljšati in boljše bo. Tudi sama sem poskušala pogledati v srce in ja priznam,  res je težko. Vendar če bo vsak vsaj poskusil, verjemite bolje bom vam, vašim otrokom, vnukom…

Predstavljajte si svet, v katerem ne bi bilo psihičnega, fizičnega, spletnega, medvrstniškega nasilja. Ali ne bi bil svet lepši že brez tega? Ali pa da ne bi bilo prerekanj med učenci in učitelji? Ali pa da na svetu ne bi bilo vojn? Ja, to so prava vprašanja.  Vendar da bo res lepše,  jih vzemite  resno. Dobro premislite o teh  odgovorih.  Sedaj pa se vprašajte: Ste ljubosumni? Sebični? Nesramni? To  so tudi  moje slabosti in  te uničujejo ta svet. Vrstniki, ali tudi vas  »mučijo« starši in učitelji? Daj, no, naredi to, pa to moraš narediti, pa to je za nalogo … Ja tudi mene to muči ,vendar, če dobro pomislim, vem, da to starši in učitelji delajo, le da bi bilo meni bolje. Spomnite se, kdaj ste komu pomagali, kdaj ste prisluhnili prijatelju in sošolcu? Ste že bili v položaju, ko so drugi o vas govorili: » O, moj bog, poglej, kakšen je?« Ali pa: »Poglej ,kaj ima oblečeno!« Tudi sama sem že bila v tem položaju, ni prijetno. Ali veste, da gre za diskriminacijo,  ko te nekdo podcenjuje, zaničuje, se ti posmehuje, zaradi domnevne drugačnosti? Si že kdaj komu obrnil hrbet? Sem. Še sama ne vem, vendar zakaj ljudje v ljudeh vidimo le najslabše? Mislim, da zato, ker vedno želimo biti le najboljši. Z mojo prijateljico  se nikoli do  dveh let nazaj nisva razumeli, saj sva vedno med seboj gledali le najslabše stvari. In zdaj sva najboljši prijateljici. Ali se imaš rad? Da, imam se, vendar mnogo deklet se nima. Poskušaj konflikte reševati na miren način in tako ne bo prišlo do nasprotovanj in drugih nevšečnosti. Ali spoštuješ zgodovino? Nisem je, vendar  sedaj jo. Si predstavljate, da na primer, Slovenija ne bi bila samostojna in  bi Slovence vodila neka druga država. Si predstavljate, da bi morali govoriti nemško?  Jaz si ne. Ali da bi bili vključeni v še več vojn? Razmislite.  Pomembno pa je, da spoštujete starše. Ali jih? D,a jaz jih, ker brez njih mene ne bi bilo. Največji problem pa je da ljudje premalokrat  rečemo PROSIM, OPROSTI in RAD TE IMAM. Poskusi in videl boš, kako lažje boš živel. In če boš razmislil o l teh vprašanjih,  bo svet lepši. In v tem svetu bo želel živeti vsak.

Torej potrudi se in reči prosim, oprosti in rad te imam. Ne bodi sebičen, nesramen, ljubosumen. Če le lahko, poskušaj pomagati. Ne obračaj hrbta. Spoštuj zgodovino, starše in učitelje.

 

Eva Županc, 8. razred

 

Takšen svet je Lizin svet…

MOJ SVET

 

V mojem svetu sta sreča in mir doma,

razen takrat,

ko bratec je doma

in nagajati zna.

 

V mojem svetu hrane je dovolj,

saj sama pomagam,

da očku uspe,

na vrtu pridelati vse.

 

Želim pa včasih si,

da moj svet počasneje se vrti,

saj v moji družini je lepo,

saj radi skupaj smo.

 

Liza Strnad

  1. razred

OŠ BLANCA

 

Tukaj pa si lahko ogledate še naš film, ki smo ga ustvarili pri izbirnem predmetu UMETNOST.

 

(Skupno 645 obiskov, današnjih obiskov 1)