Petek, 16. 11. 2018

Zadnji dan našega bivanja se je začel s pospravljanjem. Učenci so se zelo potrudili in sobe pustili v vzornem stanju. Sledil je slovenski zajtrk, predstavitev seminarskih nalog, nato pa še enkrat ogled akvarija in Pirana kot muzeja na prostem. Danes sta se namreč skupini zamenjali.

Pred kosilom je sledilo podeljevanje priznanj za uspeh na lokostrelskem tekmovanju in v tekmovanju za najčistejšo sobo. Domska komisija je imela težko delo, ker so bili vsi odlični, vendar nekdo mora zmagati.

Po kosilu pa tisto najtežje – slovo. S solzami v očeh so si učenci izmenjali telefonske številke z novimi prijatelji iz Osnovne šole Frana Metelka Škocjan. Tako kot učenci smo se odlično ujeli tudi spremljevalni učitelji obeh šol.

Najlepša hvala osebju doma Breženka za čudovit teden, ki je nam vsem dal nova znanja, obilo zabave in lepih doživetij! Hvala tudi učencem in učiteljicama iz Škocjana za prijetno družbo!

Spremljevalna učitelja Saša in Roman se zahvaljujeva tudi vsem našim učencem, da so spoštovali pravila, se lepo obnašali, se zelo potrudili tako pri pospravljanju kot tudi pri izobraževalnih vsebinah in tako pustili lep vtis.

Dragi starši in ostali domači,

naši učenci in vaši otroci vas že pošteno pogrešajo in se kljub lepim trenutkom v Fiesi veselijo vrnitve domov. Zdaj nas pa čaka kar dolga pot. Na Blanci nas lahko pričakujete okoli 19.30.

 


Četrtek, 15. 11. 2018

“Zjutraj se dan lovi”, pravi slovenski pregovor. Tako smo si najprej ogreli mišice, napolnili želodčke, potem pa “leva, desna, leva, desna…” do Pirana. S Solinarko smo se pozibavajoče prepeljali v Sečoveljske soline. Z zanimanjem smo si ogledali postopek solne žetve na tradicionalni način. Med sprehodom med bazeni smo videli tudi solinarja, kako je popravljal dno bazena. Ali veste, da ima navadna sol kristale v obliki kocke, solni cvet, ki nastane v mirnem in sončnem vremenu, pa obliko piramide?

Po kosilu smo se spet malo razmigali, najbolj korajžni pa smo zavihali hlače in se do kolen spustili v morje. Dobrih sedemnajst stopinj topla voda nas sploh ni posebej ohladila.

Popoldne je bilo namenjeno morski biologiji, domski učitelj Žiga pa je iz nas naredil prave kuharje. Ob njegovi pomoči smo pripravili “pidoči na buzaro” (recept). Seveda smo pripravljeno jed tudi pojedli.

Po večerji je sledil “grande finale”, saj smo lahko ob živahni glasbi veselo zaplesali.


 


Sreda, 14. 11. 2018

Jutranja telovadba nam je pognala kri po žilah, da smo bili pripravljeni na nove izzive. Energijsko obilen zajtrk pa nam je dal dovolj energije, da smo začeli delovni dan v polnem zagonu.

Po zajtrku smo se podali na pot proti Piranu. Nekateri učenci so šli občudovat znamenitosti Pirana, medtem ko so drugi opazovali pisan podvodni svet. Ko smo prišli nazaj v naš ”začasni dom”, smo nekatere skupine pripravljale poročila, ostali pa so poskušali premagati učitelja Romana ter učiteljico Sašo v namiznem tenisu. Obilno kosilo smo pokurili na orientaciskem pohodu, ki nas je pošteno utrudil. Po pohodu smo nekateri razmigali svoje možgančke s tekmovanjem Bober, drugi pa so se s svetilkami odpravili na večerni sprehod do Pirana. Kruljenje v želodčkih smo potolažili z večerjo. Med družabnimi igrami smo imeli čas tudi za klepet.

Zabavni kviz nam je dodatno nagubal možgančke, čudovit večer pa smo zaključili z rojstnodnevnim voščilom in improvizirano tortico.

Z današnjim poročilom sva se potrudili Tajda in Maruša.


Torek, 13. 11. 2018

Zopet se oglašava novinarski duo Žana in Ina. Danes je torek, 13. 11. 2018, in današnji dan se je začel s telovadbo. Ko smo se dobro razgibali, smo si pri zajtrku nabrali energijo in šli v ”akcijo”.

Nekateri učenci so si šli bolj podrobno ogledat soline, drugi pa smo se tam le sprehodili in pot s pomočjo palic nadaljevali proti belemu križu. Ko smo prišli nazaj, smo imeli še nekaj časa za športne aktivnosti. Po kosilu smo šli ob morje, kjer smo se pogovarjali in opisovali morske živali. Opazovali smo morske kumare, morske ježke, polžke in rakce. Potem pa smo se preizkusili še v ribolovu. Ujeli smo enega velikega in dva manjša raka, dve ribi in meduzo. Po prihodu nazaj smo slišali še nekaj zanimivosti o ribah.

Po večerji smo po naših značilnostih narisali risbe za na vrata naših sob in pri tem pokazali veliko ustvarjalnosti in dobrih idej. Nova znanja in spoznanja o slovenski Istri nam je v besedi in sliki podala domska učiteljica.

Žana in Ina


Ponedeljek, 12. 11. 2018

Danes smo se učenci 7. in 8. razreda zjutraj odpravili na dolgo pot proti domu Breženka. Po vožnji z vlakom in avtobusom smo prispeli k robu morja.

Najprej so nam predstavili pravila hišnega reda in nam pokazali urnike dejavnosti. Po kosilu smo se spoznali z lokostrelstvom in s sredozemskim rastjem. Pri lokostrelstvu smo se naučili pravilno streljati z lokom v tarčo, nato pa smo imeli tudi tekmovanje. Pri sredozemskem rastju pa smo v učnih skupinah spoznavali in raziskovali rastline, ki so značilne za Sredozemlje. Pred večerjo smo se z igrami še malo bolj spoznali tudi z učenci OŠ Frana Metelka Škocjan.

Po okusni večerji smo se z lučkam odpravili na nočni sprehod, ki je vodil od našega doma pa vse do Pirana. Med sprehajanjem ob morju in po ozkih ulicah Pirana smo se malo družili in si izmenjali vtise današnjega dne. Sedaj nas pa v svoj topel objem vabi naša postelja.

Vse starše ter “tečne” bratce in sestrice lepo pozdravljamo!

Žana in Ina

(Skupno 343 obiskov, današnjih obiskov 1)