Teden otroka (2.-6. 10. 2023) je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Vsako leto izberejo temo, na katero pripravijo poslanico. Poslanica je skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki.

Letošnji slogan se je glasil ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI. Pri učencih naše šole sleherni dan vzpodbujamo radovednost, ki seveda pripomore k večji razsežnosti znanja vsakega posameznika.

V tem tednu smo se trudili ugoditi nekaterim željam učencev, izbirali smo bogate in zanimive aktivnosti.

Najmlajši učenci so bili sprejeti v šolsko skupnost. Na razredni stopnji so še nekoliko več prednosti dajali gibanju, ustvarjanju, družabnim igram.
V oddelkih podaljšanega bivanja so poskrbeli, da je vsak otroški »zakaj« dobil svoj »zato. Pripravili so športne popoldneve ob spremljavi glasbe. Ciljali so v tarčo, plesali z ritmičnimi trakovi, igrali badminton. Uživali so v prijetnih sončnih žarkih in si s klepetom krajšali čas. 
Učenci 6., 7. in 9. razreda so raziskovali svet skozi preplet umetnosti, slovenščine in angleščine. V 6. razredu so ustvarjali razglednice, ki odražajo njihove želje v sliki in na zadnji strani angleškem opisu. V 7. razredu so se posvetili pisanju raziskovalnega dnevnika, ki so mu na koncu dodali ilustracijo. Učenci 9. razreda pa so se lotili risanja radovednih portretov znanih osebnosti ali literarnih likov, ki so jih pritegnili na tak ali drugačen način. Likovnem izdelku so dodali kratek življenjepis osebe/lika v angleškem jeziku. Skozi vse dejavnosti so učenci izrazili svojo radovednost in ustvarjalnost na malo drugačen način, pri tem pa združevali znanje z različnih področij.

Predstavniki razredov ŠS in MPZ so se pridružili ovijanju dreves v rožnate odtenke (Rožnati tek).
Vsi učenci so bili ozaveščeni, zakaj potekajo zbiralne akcije starega papirja in ga posledično v zabojniku pri šoli zbrali res veliko.

Razred DEJAVNOSTI
1.

Sprejem v šolsko skupnost.

Podaljšani gibalni odmori.

Igre po želji učencev pri urah športa.

Poljubni sedežni red.

Kulturni dan.

Zakaj? Zato, ker… -potešimo radovednost. 

2.

Kulturni dan.

Risanje s kredami na javnih površinah.

Ustvarjanje z naravnim materiali na prostem.

Podaljšan glavni odmor namenjen igri. 

Športne igre po želji učencev.

Ogled filma Pika nogavička.

3.

Kulturni dan. 

Zakaj? – Zato. Iskanje zanimivih informacij v knjigah.

Igra nogometa na Lenčkovem igrišču.

Poljuben sedežni red.

Turnir v igri “Make and break” 

4.

Športni dan.

Izbiram prijatelja.

Druženje s policistom.

Zakaji in zatoji.

5.

Športni dan.

Razredno tekmovanje Štiri v vrsto .

Razredna tekma FANTJE – PUNCE – Med dvema ognjema.

Začetek akcije: PETOŠOLCI SI DOPISUJEMO .

Pričetek projekta Policist Leon .

Zakaj – zato – tematika športa.

6.

Športni dan.

Razglednice iz sveta radovednosti: Učenci ustvarijo razglednice, ki prikazujejo kraje ali situacije, ki jih zanimajo, in na hrbtni strani v angleškem jeziku napišejo “zakaj” se želijo tam znajti. Sodelovanje ANG in LUM. 

7.

Postavim Zakaj in kako, iščem Ker in tako.

Raziskovalni dnevnik: Učenci pišejo dnevnik, kjer bodo pisali o stvareh, ki jih zanimajo, ter zastavljali “zakaj” vprašanja, ki jih bodo raziskali. Dnevnik bo vseboval tudi ilustracijo. Sodelovanje SLO in LUM. 

8. Zakaji in zatoji radovednosti, izdelava križanke.
9.

Predavanje ZD Sevnica.

Radovedni portreti: Učenci narišejo portrete znanih osebnosti ali likov iz knjig, ki so jih pritegnili s svojo radovednostjo, zraven pa napišejo njihov kratek življenjepis v angleškem jeziku. Sodelovanje ANG in LUM. 

Besedilo sooblikovale: Sabina Košir, Diana Kos, Tina Strnišnik Golob

Fotografije: učitelji OŠ Blanca

(Skupno 214 obiskov, današnjih obiskov 1)