V soboto, 27. 1. 2024, je na OŠ Ob Rinži Kočevje potekalo regijsko Lego FLL tekmovanje, ki so se ga pod imenom RoboBlanca udeležili tudi naši učenci.

Ekipa RoboBlanca se je zgodaj zjutraj, polna pričakovanj, odpravila na pot. Začetek dneva jim je polepšal gospod Damjan Žibert s še toplimi rogljički, ki so do prvega fotografiranja že skoraj izginili.  

 

Rogljički, ki so do Kočevja že skoraj izginili

 

Člani ekipe so se v konkurenci petnajstih ekip pomerili v zahtevni igri robotov, tehničnem intervjuju, predstavitvi projekta in v izkazovanju pomembnih vrednot.

 

Lego FLL vrednote (Vodnik za srečanja, FLL)

 

Začeli so z igro robotov, pri kateri je robot deloval čisto drugače kot na šoli, kar pa naših učencev ni potrlo ali zmedlo, ampak jim je dalo neverjetno energijo, da so popravili misije, poiskali pomoč pri drugih ekipah in v naslednjih vožnjah zelo popravili svoj rezultat. Ko je šel mimo eden od sodnikov, ki jih je na daleč opazoval pri delu, mi je prišepnil: »Ti so tapravi!«

 

Naša ekipa vadi in spreminja program za boljši rezultat

 

Na predstavitvi projekta in na tehničnem intervjuju, kjer je ekipa predstavila svojega robota ter projekt, so bili naši učenci neverjetni. Sodniki so jih trikrat vprašali, če so res prvič na tem tekmovanju, saj so s predstavitvami opravili suvereno in samozavestno. Prav tako so bili sodniki navdušeni nad njihovim projektom na temo osebnostne rasti med mladostniki.

Povezava na opis projekta – KLIK

 

Naša ekipa na predstavitvi svojega dela

 

Vrednote so se spremljale čez celotno tekmovanje, učenci so jih poudarjali že na predstavitvah, predstavili so jih tudi preko fotografij. Prikazali so veliko povezanost in spoštovanje med člani ekipe ter se obenem neizmerno zabavali, kar je ključnega pomena na takšnih tekmovanjih. Na plesišču so kljub utrujenosti edini vztrajali celoten čas, se zabavali, družili, spoznavali nove ljudi in širili pozitivno energijo.  

 

Ples in zabava

 

Učenci so v vseh štirih kategorijah skupno dosegli 6. do 7. mesto, kar jim je prineslo mesto v “čakalnici” za finale. Izmed šestih ekip, ki so se tam znašle, bosta napredovali le dve. Kljub temu so člani ekipe ponosni na doseženo in se že veselijo naslednjih lego robo izzivov.

Učenci so bili s celotnim dogodkom zelo zadovoljni in že komaj čakajo naslednjih tekmovanj.

 

Na tem mestu se zahvaljujemo šolskemu skladu, ki je omogočil udeležbo naši ekipi na tekmovanju in nam bo financiral še en Lego Spike komplet, ki ga nujno potrebujemo za delo z učenci. Hvala!

 

Bravo ekipa RoboBlanca, bili ste neverjetni, videni in opaženi ter pohvaljeni od več sodnikov!

 

Povezava na opis projekta – KLIK

Vtisi udeležencev – KLIK

Povezava na uradno stran z rezultati – KLIK

 

Foto: Roman Drstvenšek in Saška Šeško

 

Vtisi udeleženke Anje Očko 

Naša ekipa RoboBlanca se je v soboto, 27. 1. 2024, pomerila na tekmovanju  v Kočevju. Odhod izpred šole je bil 5.15. Z nami so šle tudi skupine z drugih šol .

Začeli smo ob deveti uri. Pred tekmovanjem smo imeli priprave, ki so nam v zelo pomagale. Dosegli smo 65 točk, s čimer smo bili malo razočarani.  Imeli smo 2 minuti in pol časa na poligonu za robo game.

Po tekmovanju smo imeli 50 minut časa, kar smo dobro izkoristili. V 2. krogu smo dobili 115 točk. Z rezultatom smo bili zelo zadovoljni. Sledila je naša predstavitev, ki je bila dovolj dolga in zanimiva.

Naredili smo igro o  odraščanju najstnikov, ki je povezana z aplikacijo (za zdaj s spletno stranjo). S seboj smo prinesli tudi nekaj materiala za predstavitev: nekaj knjig, dve kartici (ena je slaba samopodoba in druga slaba ocena), plakati o aplikaciji in medsebojnih odnosih.

Izvlečeš eno kartico  in nato ob glasbi narišeš, kako se počutiš, ko te nekdo zafrkava (kartica 2) ali pa, ko dobiš slabo oceno  ( kartica 1). Sledi krajši pogovor o narisanih občutkih. Igra ni tekmovalne narave in soigralce poveže. Njena slabost je, da uporabniki niso vedno iskreni o svojih občutkih ali pa jih ne znajo opisati, zato narišejo lažna čustva.

Sodnikom smo obljubili, da če pridemo v finale, bomo našo igro in aplikacijo še nadgradili.

Sledil je krajši odmor za kosilo.

V 3., zadnjem krogu smo dObili 150 točk, največ do sedaj.

Na koncu lahko rečemo, da smo se iz tekmovanja vrnili zadovoljni s svojim izdelkom in uspehom. Na tekmovanje smo odšli nasmejani in polni upanja in taki smo se tudi vrnili, saj smo se uvrstili na čakalno listo, kar pomeni še vedno možnost uvrstitve v finale.

V okviru krožka smo že skozi šolsko leto sodelovali z drugimi skupinami, si menjali izkušnje, mnenja ipd. 

Posebej smo bili veseli dogodka »Robo vikend« , ki nam je bil zabava in delo obenem. Ustvarjali smo spodbudne plakate, pripravljali projekt in nadgrajevali robota. Vmes pa je bilo obilo smeha, palačink, tudi Nutelle in predvsem zabave.

Veseli smo, da je naša mentorica učiteljica Saška zadovoljna z našim uspehom in je ponosna, da smo uspešno prestali prvo takšno tekmovanje.

 

Anja Očko, pomoč Maja Očko

 

 

(Skupno 379 obiskov, današnjih obiskov 1)