26. septembra od leta 2001 naprej praznujemo evropski dan jezikov. Pobuda je nastala iz strani Sveta Evrope iz Strasbourga, ki spodbuja večjezičnost. Jezikovna raznolikost je pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in prispeva k bogatenju kulturne dediščine.

HELLO. BONJOUR. BUENOS DIAS. G’DAY. GUTEN TAG. KONICHIWA. CIAO. SHALLOM. DOBREY DIEN. S temi pozdravi smo pri pouku angleščine obeležili dan medkulturnega dialoga. Vsi pozdravi niso evropski, a vendar. Več kot znaš, več veljaš – podobno bi lahko rekli tudi za jezike. Več jezikov kot znaš, lažje boš razumel in se sporazumeval z nekom, ki ni naše gore list.

Z učenci smo spoznavali medkulturnost na različne načine: s pesmijo, plesom, besednim in nebesednim pozdravljanjem. Primerjali smo besede po izgovorjavi in ugotavljali, na kakšne načine vse lahko pozdravimo in kako se načini razlikujejo od naše kulture. V 3. razredu smo naš teden zaključili z izdelavo plakata.

Teden je bil zelo uspešen. Učenci so spoznali, da so otroci širom Evrope in sveta različni, a vendar si vsi želijo le eno – igro in živeti brezskrbno življenje, ki pa žal ni dano vsem. Naučili so se, da je potrebno do drugih biti prijazen in strpen in da nihče ni več ali manjvreden, kajti vsi smo otroci enega sveta.

Zapisal in foto: Robert Ašič

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)