Osvojena bralna značka v vseh letih osnovnega šolanja je polovici letošnjih devetošolcev v ponedeljek, 27. maja, prinesla ogled svečane prireditve za zlate bralce v ljubljanskem Cankarjevem domu, ki jo je povezoval Boštjan Gorenc Pižama. 

V Gallusovi dvorani smo najprej prisluhnili slavnostnim govorcem, med katerimi sta bila tudi gospod predsednik Društva Bralna značka Slovenije literat Marko Kravos ter minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Sledil je pogovor z ustvarjalcema letošnje zlate knjige, ki jo kot knjižno nagrado prejme vseh 6. 000 zlatih bralcev v slovenskih in zamejskih osnovnih šolah. To sta pesnik Boris A. Novak in ilustrator Marjan Manček, ustvarjalca  knjige Oblike neba, v kateri bralec najde svoj užitek med na humoren način predstavljenimi pesniškimi oblikami. Nekaj od njih je pesnik deklamiral in k sodelovanju povabil tudi obiskovalce. Glasbeni del proslave je izvedla svojevrstna mojstrska glasbenica Ljoba Jenče, ki že več kot trideset let zbira ljudske pesmi, zgodbe in znanje. Z zanimanjem smo prisluhnili ljudskim pesmim in zgodbam ob spremljavi gonga in kamenčkov.

Vsem zlatim bralcem čestitamo, prav tako mentorici gospe knjižničarki Majdi Kočevar Klaužer, ki jih je potrpežljivo spodbujala in usmerjala med knjižnimi policami. Želimo jim, naj knjiga še naprej ostane njihova vseživljenjska prijateljica in  med prvimi izbirami za koristno preživljanje prostega časa.

 

Nina Grabenšek Kadilnik

(Skupno 402 obiskov, današnjih obiskov 1)