Osnovna šola Toneta Pavčka v Mirni Peči je včeraj na zaključku 6. literarnega natečaja Pavčkove vitice gostila mlade literate, ki so letos ustvarjali po izhodiščni pesmi pesnikove  Sreče na  istoimensko temo  in tako ohranjali ter razvijali svoj materni jezik, kulturo branja in pisanja.  Na dogodek so bile povabljene tudi tri učenke in mentorica z naše šole. Sedmošolka Tajda Peklar in devetošolka Neža Strnad sta se vabilu z veseljem odzvali, osmošolka Pia Rožmanec pa je žal imela druge obveznosti.

Komisija je imela letos še posebej težko delo, saj je morala med 304 pesmimi 257 avtorjev iz 24 šol Dolenjske, Bele krajine, Posavja pa tudi Gorenjske izbrati le 9 najboljših (v vsaki triadi po tri). Kriteriji, ki so določili najboljše, so bili izvirnost, pristnost, jezikovna bogatost, slogovna in oblikovna dodelanost ter metaforičnost. Čeprav naše učenke niso posegle po nagradah, jih bo na prijetno glasbeno-literarno prireditev s pogostitvijo spominjal tudi vsem udeležencem podarjen ličen zbornik, kjer so objavljene prav vse pesmi, ki so jih ustvarili mladi ljubitelji poezije, saj si,  kot so zapisali v njem, »prav vse zaslužijo, da jih preberemo«.

Zagotovo se bomo tudi v prihodnosti z veseljem odzvali na razpis letošnjega  natečaja, ki ga v spomin na znamenitega Mirnopečana pesnika Toneta Pavčka vsako leto v pomladanskem času razpišejo  in ob njegovem rojstnem dnevu jeseni svečano zaključijo na osnovni šoli z njegovim imenom.

mentorica

Nina Grabenšek Kadilnik

(Skupno 389 obiskov, današnjih obiskov 1)