Letos je v ospredju hoja

Naše ulice so polne pločevine, naš zrak onesnažen, mi pa se veliko premalo gibamo. Hoja je najbolj naraven, najbolj zdrav, presenetljivo sproščujoč, najdostopnejši in najcenejši način premikanja.

GREMO PEŠ! je slogan letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti.

Tudi na OŠ Blanca smo obeležili ETM z nekaj aktivnostmi.

V tednu mobilnosti je učence 1.r spremljal papagaj Globi, v knjigi Globi v prometu. Seznanil jih je, da vsaka udeležba v prometu predstavlja veliko odgovornost. Na praktičnih primerih so zgodbice v knjigi prikazovale, zakaj je potrebno biti primerno opremljen, viden, poznati, kaj pomenijo barve na semaforju, oznake na cesti ter ostali prometni znaki. Globi  je predstavil tudi, kaj storiti v primeru prometne nesreče, na katero številko poklicati. Ob koncu tedna pa so prvošolci v šolo prinesli igračke prevozna sredstva, na igrišče s kredami narisali mesto s cestami in tako preko igre utrdili vso pridobljeno znanje ravnanja v prometu.

Našo šolo je obiskal tudi policist. Na skupnem roditeljskem sestanku je staršem spregovoril o varnosti otrok v prometu. Z najmlajšimi pa je prehodil varne poti okoli šole.

https://www.osblanca.si/varno-v-promet-s-policistom-markom/

Ta teden so nekateri učenci prišli s kolesi v šolo, v podaljšanem bivanju smo večino časa preživeli na prostem, na igrišču.

Učenci prve triade so imeli v torek, 17. 9. 2019, pohod po grajski poti do gradu Podsreda. https://www.osblanca.si/pohod-na-grad-podsreda/

Ta teden je učitelj Franci s šestnajstimi učenci opravil tri tekaške treninge. Tekači se pripravljajo na državno tekmovanje v gorskem teku na smleški grad nad Smlednikom.  Naslednji teden v sredo, imamo planiran športni dan za učence od 4. do 9. razreda – pohod na Lisco.

Pri razrednih urah smo se pogovarjali o pomenu hoje (Več hodimo, manj se vozimo, Hodimo za zdravje in se gibamo, Gremo peš!) Učenci so oblikovali plakate, ki krasijo šolske hodnike in slikali na temo prometa. Tretješolci pa so se tokratne domače naloge zelo razveselili – pojdi peš do prijatelja, soseda, znanca, sorodnika in preživita nekaj časa v naravi.

Sedmošolci so ETM obeležili s pomočjo sodobne tehnologije. Nastali so zanimivi letaki.

https://www.osblanca.si/evropski-teden-mobilnosti-skozi-oci-sodobne-tehnologije/

Tako vrtec kot šola smo sodelovali pri slavnostni otvoritvi obračališča, ki je bila v četrtek, 19. 9. 2019.

https://www.osblanca.si/otvoritev-obracalisca-pri-soli/

V petek, 20. 9. 2019, je OŠ Krmelju, v sodelovanju z Občino Sevnica, pripravila zaključno prireditev. Dvanajst naših učencev tretje triade je kolesarilo iz Blance do Krmelja in nazaj.

Zaposleni pa bomo v kratkem imeli priložnost sodelovati z ZD Sevnica, ki bo organiziral test hoje.

Hoja, tek, kolesarjenje – pridružite se nam!

https://youtu.be/OTbXtnpTAkU

(Skupno 540 obiskov, današnjih obiskov 1)