Zveza društev diabetikov Slovenije (ZDDS) vsako leto organizira tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni za učence osnovnih šol. V letošnjem letu je bil poudarek na preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2 z uravnoteženo in zdravo prehrano, pomenu telesne aktivnosti, zapletom na očeh in nogah ter 60-letnici Društva diabetikov.

Šolskega tekmovanja, ki je bilo 12.10.2018, se je udeležilo 16 učencev OŠ Blanca, ki so se zelo pridno pripravljali na tekmovanje in osvojili  7 bronastih priznanj: Neja Pavlič, Tajda Perc, Žana Žniderič, Maruša Martinkovič, Bernarda Krošelj, Ema Žvar in Ana Sinkovič.

Državnega tekmovanja se lahko po Pravilniku o tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni udeležijo trije učenci z najboljšim rezultatom na šolskem tekmovanju. V soboto, 17.11.201, so se Neja Pavlič, Tajda Perc in Maruša Martinkovič udeležile državnega tekmovanja na OŠ Trbovlje. Neja Pavlič in Maruša Martinkovič sta dosegli srebrno priznanje.

Tekmovalci se zavedajo, da bodo lahko z znanjem, ki so ga pridobili, izboljšali svoje prehranske navade (povečali uživanje sadja in zelenjave, rib, polnozrnatih žit in žitnih izdelkov in zmanjšali vnos trans maščob, nasičenih maščob, sladkorja in soli) in čim več časa namenili gibanju in športnim aktivnostim, saj bodo s tem vplivali na manjšo pojavnost kroničnih bolezni, kamor uvrščamo tudi sladkorno bolezen.

Iskrene čestitke vsem dobitnikom priznanj!

Mentorica Olga Lužar

(Skupno 641 obiskov, današnjih obiskov 1)