Prvo šolsko uro smo danes pričeli z javno prireditvijo Pomladni ustvarjalni utrip, ki je bila sestavljena iz dveh dogodkov. Prvi se je odvil v kulturni dvorani Blanca, kjer so učenci skozi različne glasbene in igrane točke ter recitacije raziskovali pomen umetnosti in kulture. V drugem delu smo se skupaj z obiskovalci premaknili v prostore Osnovne šole Blanca, kjer nas je čakala razstava likovnih del učencev od 1. do 9. razreda. Razstavo smo v šolskem okolju s kulturnim programom otvorili že v preteklem tednu, z današnjim dopoldnevom pa smo v sklopu prireditve slednjo ponudili na ogled tudi širši javnosti. Razgibana likovna dela najrazličnejših motivov in tehnik so resnično prava paša za oči in balzam za dušo.

Prireditvi in ogledu razstave je sledil še tretji del, namenjen učencem 6. in 8. razreda, ki so imeli na sporedu kulturni dan. Po čudovitem uvodu so se učenci lotili izdelave animacije. Učiteljici Marta in Sabina sta pripravili dve delavnici, ki sta se med seboj dopolnjevali. Učenci so tekom dne spoznali osnovne pojme animiranega filma, pravljične like s pomočjo risbe in slike obudili v življenje ter dodali različne zvoke in melodije za ozadje stop trik animacije.

S temi dejavnostmi, ki smo jih oblikovale in vodile učiteljice Nina Grabenšek Kadilnik, Marta Siter in Sabina Košir kot koordinatorica, smo se letos prvič vključili v vseslovenski projekt z naslovom Tedni ljubiteljske kulture 2024 v organizaciji JSKD RS.

Besedilo: Sabina Košir in Nina G. Kadilnik

Fotografije: Mojca Hojski, Maja Draksler Laznik in Sabina Košir

(Skupno 224 obiskov, današnjih obiskov 1)