Prvi oktobrski ponedeljek so učenci 6. in 7. razreda preživeli na Bledu, kjer so imeli kulturni dan. Prijazna vodička gospa Uršula Kavalar Pobegajlo  iz CŠOD nam je povedala marsikatero zanimivost tega kulturnega bisera. S pletnjo smo se popeljali na otok, spoznali njegovo zgodovino, se preizkusili v pisanju razlagalnih pripovedk. Nastale so zanimive domišljijske pripovedi o nastanku Blejskega jezera, eno od njih si preberite spodaj:

 Nekoč je živel velikan, ki je stopil v lužo in naredila se je ogromna luknja. Nato je stopil na drevesa in začela ga je boleti noga. Začel je jokati. Njegove solze so bile ogromne in napolnile so kotanjo. Zaradi poškodbe mu je odpadel še noht in padel vanjo. Tako sta nastala Blejsko jezero in otok.

                                                                                            sedmošolci  Gal, Amadej, Žan, Kiara

Sledil je obisk Blejskega gradu in tamkajšnjega muzeja, ogledali smo si nekaj filmčkov o nastanku jezera in razvoju turizma, podobo naravne in kulturne dediščine, ki se je v prečudovitem sončnem dnevu pokazala v vsej svoji veličastnosti,  so učenci poskusili upodobiti z risanjem. Obisk smo zaključili s sprehodom ob jezeru in veslaških progah.

Naslednji dan so te vsebine spoznali še učenci 8. in 9. razreda, svoj kulturni dan  pa so obogatili  z  obiskom  Šolskega hotela Astoria Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, kjer je gospa Mateja Seničak predstavila različne poklice v turizmu, kako poteka izobraževanje na njihovi šoli oziroma  v njihovem hotelu, od kuhinje, postrežbe, priprave jedilnikov, pogrinjkov in podobno, da se gost z veseljem vrača.

Obe skupini sta preživeli zanimiv dan in pritrdili verzom pesnika Prešerna, ki jih je zapisal o tem gorenjskem kraju v svoji pesnitvi Krst pri Savici: »Dežela kranjska nima lepš’ga kraja, ko je z okolš’no ta, podoba raja.«

 

                                                                                            Nina Grabenšek Kadilnik

                                                                         Foto: Nina Grabenšek Kadilnik, Mojca Hojski

(Skupno 153 obiskov, današnjih obiskov 1)