V torek, 16. 5. 2017, je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto potekalo regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico, na katerem so svoje kuharsko znanje pokazali učenci šestih osnovnih šol, in sicer: OŠ Krmelj, OŠ Ob Rinži Kočevje, OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, OŠ Šmarjeta, OŠ Bršljin in OŠ Blanca, katere ekipo so sestavljale učenke: Staša Strnad, Eva Županc in Neja Pavlič.

Kuharsko tekmovanje, ki poteka pod okriljem Turistične zveze Slovenije in Društva kuharjev in slaščičarjev, je namenjeno učencem osnovnih šol od 6. do 8. razreda. Letos so se tričlanske ekipe pomerile v pripravi kranjske klobase kot osnovne sestavine glavne jedi in sladkih skutinih štrukljev kot sladice, pod drobnogled pa je jedi vzela petčlanska strokovna komisija.

Poleg pisnega izdelka so se učenci morali najprej predstaviti, potem pa je sledil najpomembnejši del, in sicer kuhanje. Učenke OŠ Blanca so pripravile zelenjavno pirino rižoto z ocvrto kranjsko klobaso v koruznih kosmičih in gorčično omako, za sladico pa sladke skutine štruklje s pehtranom in medenim prelivom. Dekleta so v priprave vložile veliko truda in z odličnimi jedmi so si prikuhale ZLATO PRIZNANJE ter se tako uvrstile na državno tekmovanje, ki jih čaka naslednje šolsko leto, oktobra v Kranjski Gori.

Čestitke in veliko kuharskih spretnosti še v prihodnje!

mentorica Olga Lužar

slike vir: Dolenjski list

(Skupno 306 obiskov, današnjih obiskov 1)