Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. Izhodišče  pesem Toneta Pavčka »Naše pravice« je tudi osrednja tema letošnjega tedna otroka.

 

Naše pravice

(Tone Pavček)

Pravica pravic je pravica živeti,

biti otrok, za srečo rojen,

tata in mamo ob sebi imeti

in jima padati veselo v objem.

Lepa pravica je teči po trati

in ne biti kot trava teptan,

učiti se brati in biti med brati

enakovreden in spoštovan.

 

Rasti kot rastejo jelke in bori,

poslušati pesmi, ne pokov granat,

in potem enkrat ob majniški zori

reči nekomu: Imam te rad!

 

In še: biti duša v svetu brez duše,

majhna svetloba sredi velike teme,

ali vsaj kaplja v obdobju suše,

ne biti nihče, a otrok, ki je vse.

 

Vsi ljudje – odrasli in otroci – imamo svoje pravice. Pravice otrok so zapisane v Konvenciji o otrokovih pravicah. Te pravice naj bi imeli vsi otroci na svetu, ne glede na raso, barvo kože, spol, jezik, veroizpoved in politično ali drugo prepričanje. Odrasli pa so tisti, ki skrbijo, da pravice otrok niso kršene.

V letošnjem letu obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah. Leta 1989 je jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov in 190 različnih držav je pod vodstvom OZN konvencijo podpisalo ter zagotovilo, da bodo poskrbele za zaščito pravic otrok.

V času Tedna otroka zveze in društva prijateljev mladine organizirajo različne prostočasne in razvedrilne aktivnosti za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji, obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole.

Tudi na OŠ Blanca smo ga obeležili. Z učenci 3., 4. in 5. razreda smo obiskali SLG Celje in si ogledali predstavo Heidi.

Med zaposlenimi in starejšimi učenci je bil “težek boj” na odbojkarskem igrišču. Ne ena ne druga stran se ni predala.

Pošteno smo se nasmejali Ranti in Smodlaku, glavnima junakoma aktualnega filma slovenskega pisatelja in scenarista Primoža Suhodolčana Košarkar naj bo 2.

Gledališki krožek je nižjim razredom in otrokom iz vrtca zaigral glasbeno pravljico Miška želi prijatelja.

Sodelovali smo na likovnem natečajo ZPM na temo Naše pravice. Imeli so čas za družabne in druge igre.

Pri uri angleščine so šestošolci brali angleško zgodbico We are all different (Vsi smi drugačni oz. različni), ki se konča s stavkom, but we are all friends (ampak smo vsi prijatelji). Pogovarjali so se o različnih kulturah, spoštovanju drugačnosti, o pomoč sočloveku in o prijatejlstvu.

V tem času smo uspešno izvedli še akcijo zbiranja odpadnega papirja. Z dejavnostmi, ki so seveda namenjene otrokom, pa bomo nadaljevali celo šolsko leto.

(Skupno 1.863 obiskov, današnjih obiskov 1)