Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Blanca od septembra 2009 nudi učiteljem in učencem OŠ Blanca možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes.

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča učiteljem in učencem varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji in tujini.

Omrežje je zasnovano tako, da uporabniki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Blanca dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Krškem ali Ljubljani oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahtevnosti za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati z napravami, na katerih operacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Povežete se tako, da s strani https://cat.eduroam.org/ s klikom na moder gumb snamete nameščevalnik in ga namestite. Spletna stran običajno sama prepozna operacijski sistem vaše naprave, sicer lahko pod modrim gumbom kliknete na “Choose another installer to download” in izberete ustrezen operacijski sistem. Bližnjica do nameščevalnika je tudi QR koda:

Med nameščanjem je potrebno vnesti še veljavno uporabniško ime in geslo (isti podatki kot za Oblak 365), ki ju dobite v matični ustanovi  – OŠ Blanca.

4. Pokritost z brezžičnim signalom

V vsaki učilnici je brezžična dostopovna točka, tako so s signalom pokriti vsi prostori OŠ Blanca.

5. Pomoč in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Roman Drstvenšek, ki je dosegljiv na elektronski naslov roman.drstvensek(at)guest.arnes.si (at zamenjajte z @).

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)