V okviru projekta Zdrava šola smo se odzvali povabilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da se v ponedeljek, 25. 11. 2019, pridružimo vseslovenski akciji »Dan brez telefona in interneta«.

Namen akcije je, da bi se učenci ta dan čim več družili, pogovarjali in igrali. Učitelji bomo učencem predstavili ugodne in neugodne vidike uporabe digitalnih tehnologij.

 

Uporaba digitalnih tehnologij in družbenih medijev je postala sestavni del življenja vseh generacij, posebej mlajših, ter je med drugim spremenila način komuniciranja in vzpostavljanja oz. ohranjanja odnosov z drugimi ljudmi. Ločnica med virtualnim in realnim je pogosto zabrisana.

Družbeni mediji nudijo paleto pozitivnih vidikov in so v svoji osnovi dobri, njihovo uporabo pa povezujemo tudi z manj ugodnimi vidiki. Ker uporaba digitalnih tehnologij in družbenih medijev narašča, potrebujemo sistemski pristop, ki bo zmanjšal tveganje negativnih posledic uporabe, ne da bi posegel v pozitivne vidike digitalnih tehnologij in družbenih medijev. Pomembni sta opolnomočenje in ozaveščanje splošne javnosti, še posebno otrok in mladostnikov ter njihovih staršev glede odgovorne in ustrezne uporabe digitalnih tehnologij in družbenih medijev ter potencialnih tveganj.

Vabljeni k prebiranju spodnjih spletnih strani:

https://www.nijz.si/sl/nijz-poziva-k-vseslovenski-akciji-dan-brez-telefona-dan-za-druzenje-v-zivo

https://www.logout.si/sl/blog/digitalizacija-otrostva-lahko-uporaba-digitalnih-tehnologij-krepi-ali-hromi-razvoj-predsolskih-otrok/

https://www.logout.si/sl/blog/mobilni-telefon-druzinska-e-pravila/

 

Popolni odklop ali digitalno dieto lahko izvedete tudi v okviru družine. Čas namenite drug drugemu, pogovoru, sprehodu ali igri. Naj bo vaš skupni čas kvalitetno preživet, ne samo preživet čas. 

(Skupno 329 obiskov, današnjih obiskov 1)